זוגות רבים שהחליטו כי הגיע המועד לערוך צוואה נתקלים במחשבה:
"מה יהיה אם לאחר שאעצום את עיני – בן/בת הזוג ימצאו שותף חדש לחיים? מה יעלה בגורל הרכוש שצברנו? מה אם לשותף החדש/ה יש ילדים משלו/ה?" ועוד.
חששות ומחשבות אלו אינם תלושים מן המציאות, וכבר היו דברים מעולם, עת בן הזוג הנותר בחיים פתח את "סבב ב" מבחינה רומנטית.
חששות ומחשבות אלו גם "מתורגמים" לא אחת לתביעות משפטיות בקשר עם תוקף צוואה, רצון המצווה, הבטחות שנעשו בחיים, חלוקה לא שוויונית, ועוד.
סיפור:
לאמיר ודנה – זוג עם שני ילדים ישנה דירה בצפון תל אביב. אמיר ודנה עורכים צוואה במסגרתה הם מורים כי בפטירת אחד מהם, חלקו ברכוש יעבור לבן הזוג הנותר בחיים, ולאחר מכן לילדיהם המשותפים בחלקים שווים.
מקרה 1: לאחר שנה דנה מתחרטת ומבקשת לערוך צוואה חדשה בנוסח אחר.
מקרה 2: לאחר שנה אמיר הולך לעולמו, דנה מתחתנת בשנית ומעוניינת לשנות את אופן העברת הרכוש.
למצבים מורכבים מהסוג הזה זה ישנו פתרון הקרוי "צוואה הדדית".
צוואה הדדית היא צוואה אשר בבסיסה הסכם בין בני הזוג המסדיר את אופן הורשת הרכוש במצב של פטירת אחד או שני בני הזוג – הוראות הצוואה מחייבות את הצדדים בדיוק כמו כל הסכם.
הסכמה זו ניתנת לביטול בעוד שני בני הזוג בחיים, באמצעות מתן הודעה בכתב.
לעומת זאת, אם בן הזוג הנותר בחיים יבקש לבטל את הוראות הצוואה ההדדית או לסטות מהוראותיה, הרי שידרש להשיב את החלק שירש מאת בן\בת הזוג שהלך לעולמו ליורשיו או לפצותם (את יורשי הצד שהלך לעולמו) בסכום שווה ערך (אם נניח הייתה זו דירה שמכר).
אם טרם חולק העיזבון – עליו לוותר ויתור כללי לגבי המחצית שירש מבן\בת הזוג (החצי השני של הדירה) אשר תעבור ליורשים שנקבעו בצוואה ההדדית (במקרה זה לילדים).
לסיכום, עריכת צוואה הדדית היא נושא מהותי וחשוב לתכנון העתיד הפיננסי ונועד למנוע סכסוכים עתידיים. בעזרת צוואה הדדית כל אחד מבני הזוג מוודא שהרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים יעבור בצורה הוגנת ליורשים על פי בחירתו.
לאור מורכבות העניין, חשוב לערוך צוואה הדדית אצל עורך דין מנוסה המתמצא בנושא ויודע לנהל את התהליך בצורה מקצועית.
משרדנו הינו משרד ותיק ומנוסה בתחום דיני המשפחה וניהול הון משפחתי כבר למעלה מ – 40 שנים. המשרד מעניק ייצוג משפטי ללקוחותיו, בין אם מדובר בעריכת הסכמים ובין אם מדובר בניהול הליכים משפטיים.